Met een langlopende expositie, ”Van miniatuur tot groot formaat”, in het monumentale Dr. Sarphatihuis te Amsterdam, heeft het werk van Jozien van Langevelde een breder publiek bereikt en daardoor landelijke bekendheid gekregen.

In vitrines staan de miniaturen op schildersezeltjes; in een aantal gangen hangt groter werk. Dagelijks passeren veel personeelsleden, bewoners en bezoekers van het Dr. Sarphatihuis de uitgestalde werken.

De reacties zijn in meer dan één opzicht positief te noemen.

Wellicht krijgt dit debuut een vervolg, elders in de hoofdstad.

P.Acda
 

Ruim 34 jaar heeft beeldend kunstenaar Cees van Langevelde geschilderd vanuit het atelier Blokken 10. In de beginjaren heeft hij eerst zijn werk thuis gemaakt en daarna enige tijd in de Donze Visserstraat. De Zeeuws Vlaming kent hem natuurlijk van Blokken 10, waar hij zijn atelier had en ook zijn werk te zien was. De vele Zeeuws Vlaamse landschappen, dorp- en stadsgezichten, haven-en zeegezichten en portretten werden hier aan het doek toevertrouwd. In dit pittoreske pand heeft dochter Jozien nu een doorlopende expositie van de werken haar vader en van haar zelf.

Autodidact
Net als haar vader heeft jozien het tekenen en schilderen in hoofdzaak zelf aangeleerd. Reeds op erg jonge leeftijd was tekenen haar grote hobby en nu, zo'n 50 jaar later, heeft ze plaats genomen in het atelier van haar vader. We mogen het zeker niet zien als een opvolging van zijn werk, hoewel ze wel overeenkomsten vertonen. Jozien heeft haar eigen stijl die ze in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. Dat haar vader hier een zekere invloed op heeft gehad zal ze niet ontkennen en is ook logisch.

Bijles
Jozien heeft heel kort tekenles gevolgd bij kunstenaar Pieter Bodt, het schilderen bij hem strookte niet met wat zelf wilde. Daar ze wel de nodige kennis op wilde doen over kleurgebruik en werken met olieverf heeft ze een paar jaar in een groep en individueel les gehad van haar vader. Ze maakte kennis met zijn verschillende stijlen en ontwikkelde stapsgewijs een eigen stijl. Een stijl die qua onderwerpen overeenkomt, maar verder vooral een eigen karakter heeft gekregen. Ook heeft ze een cursus Model en Portret tekenen gevolgd bij de Kunstzinnige vorming in Terneuzen.
 
Vandaag
Hoewel Jozien geen voorkeur heeft voor onderwerpen in haar werk nemen stillevens en portretten een voorname plaats in. Ze schildert zowel in vrije stijl als in opdracht. De laatste jaren heeft ze zich ook het schilderen met paletmes eigen gemaakt en maakt ze met plezier veel 'miniatuurtjes'. Twee dagen in de week, woensdag- en zaterdagmiddag, is het atelier open, maar er kan een afspraak gemaakt worden. Het atelier boven de winkel ademt nog steeds de sfeer van haar vader en is een inspiratiebron voor haar werken.


J. Roose